Cykeltøj for begyndere

Alle cykelryttere har en ting til fælles – uanset om de er professionelle eller amatører kører de alle i cykeltøj. Et sæt cykeltøj består af to dele – en trøje og såkaldte bib shorts som blot er cykelshort med seler. Selvom tøjet ikke altid er lavet af lycra-materiale, vil mange ryttere kalde det “lycra.” i daglig tale Sættene er lette, åndbare og designet til at træde hårdt igennem. De er lavet af syntetiske materialer, der tørrer hurtigt og strækker sig sammen med dine bevægelser på cyklen.

Nybegyndere kan nemt blive skræmt af den tætte pasform på cykeltøj, men når alt kommer til alt vil du ikke have overskydende materiale, der kan komme i vejen, gnide kropsdele, bevæge dele af din cykel eller klappe i vinden. Et rigtigt sæt cykeltøj, evt fra Fusion gør hele forskellen og giver en følelse af, at køre uden noget på.

Cykeltøj fås i forskellige pasformer lige fra supertætte ”race” -tilpasninger til mere afslappede “club” -tilpasninger, der passer til forskellige behov og præferencer. Hvis du er usikker på at køre i et tæt kit, er der intet galt med at bære almindelige shorts over cykelshorts. Dette vil stadig give dig fordelene ved den polstrede vaskeskind.

Cykelshorts

Den største fordel ved cykelshorts og bib shorts er det polstrede vaskeskind der er synet ind i bunden. Et godt vaskeskind aflaster trykket og øger komforten på din cykelsadel. Hvis du planlægger at køre regelmæssigt eller tage på lange ture, er polstrede cykelshorts vigtigt – nok det vigtigste.

Der er forskel på “shorts” og “bibshorts.” Shorts holdes op med elastik omkring linningen. Bibshorts bruger stropper, der går over rytterens skuldre. Shorts vil generelt være billigere end bibshorts og lettere at tage på og tage af. Generelt er bibshorts mere behagelige, fordi der ikke er nogen elastik, der kan gnave i din talje, når du kører. At vælge mellem de to er stort set personlig præference. De fleste dedikerede og præstationsorienterede cyklister vælger den øgede komfort ved gode bibshorts.

Hvis du ikke ved det allerede, skal du ikke bære undertøj under dine cykelshorts! Cykelshorts er designet til at blive brugt alene som et enkelt lag, og det polstrede skind er mest effektiv, når der er kontakt med din hud. 

Cykeltrøjer

Cykeltrøjer parres med shorts for at fuldende sættet. Landevejstrøjer bruger lynlåse, der giver dig mulighed for let at tage på og fjerne stramme trøjer og til at pakke ud for at øge luftstrømmen på varme dage.

Opbevaringslommer placeret på nedre ryg er en af trøjens vigtigste fordele. Traditionelt vil der være tre lommer, der giver dig mulighed for at have din telefon, mad, værktøj eller andet nødvendigt lige ved hånden. 

Yderligere lag

Cykelsættet er fundamentet for alt andet cykeltøj. Når du får mere erfaring, vil du forstå, hvilke ekstra stykker du har brug for til dit lokale klima og hvornår på året du kører. Hvis du har brug for mere varme, kan du tilføje arm- og benvarmer, veste og jakker til dit sæt. Hvis du kører i et varmt klima og har brug for mere svedkontrol, sværger mange ryttere ved at tilføje et fugtabsorberende underlag under deres trøje for at forbedre kølingen.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.