Handleplan for prinsesse og kongemalerier

Indledning

Vi har taget udgangspunkt i eventyret om Klods Hans. I eventyret optræder der en prinsesse og Klods Hans, som bliver konge. Ud fra disse to personer vil vi tage udgangspunkt i denne aktivitet, de skal danne rammen om motivet.

Børnene kender personerne fra eventyret, TV, besøg på Amalienborg og Danmarks Kongehus, osv.

Malerier vil børnene møde på ture til Amalienborg og Charlottenborg. På Amalienborg vil der være meget naturalistiske motiver, så som landskaber, konger og prinsesser. På Charlottenborg er det moderne kunst, hvor form, farver og fantasi spiller en væsentlig rolle.

Det vil være to forskellige stilarter de møder, som hver især fortæller en historie, udtrykker nogle følelser, men som kan fortolkes forskelligt alt efter øjet der ser.

Det vigtigt for at pædagogen kan tilrettelægge sit arbejde, at hun kender børnenes sproglige niveau.
Pædagogen kan sagtens inde i aktiviteten have fokus på enkelt ord uden at aktiviteten derigennem bliver stereotyp og kedelig.
Pædagogen har en god fornemmelse for om børnene kan det basale i aktiviteten, pædagogen har tilrettelagt ture som har givet børnene en forforståelse, som er børnene skal bruge til deres forestillingsbillede af hvad de skal i gang med, når børnene så går i gang med aktiviteten, er det vigtigt at trække på de forestillingsbilleder som man er fælles om samt dem man udvikler fælles i aktiviteten, igennem den spændende aktivitet sker den sproglige indlæring igennem forestillingsbilledet og det at barn kan få lov til at eksperimetre med billedet af sig selv og med at blande farverne.

Mål: for den ene gruppe børn.

Indledning.

Målet er at lære børnene at danne nye farver ud fra de tre grundfarver, rød, blå og gul samt hvid.

Da børnene i denne gruppe er gode til farver, vil vi gå videre i en anden proces, hvor de skal eksperimentere med at blande farver, men hvor de også lærer hvordan man danner grøn, orange, lilla, lyserød, lyseblå, lysegul, lysegrøn osv. Desuden skal de betragte deres ansigt gennem et spejl, og lære deres ansigtsform mere detaljeret.

Fokus ordene.

Øjne, øjenvipper, øjenlåg, øjenbryn, pupil, iris, pande, hagen, kinderne, næsen, næsebor, læber, under- og overlæbe, øre øreflip, pandeben, midterskilning og hvordan danner man grøn, orange, lilla, brun, lyserød, lyseblå, lysegrøn og lysegul.

Mål: for den anden gruppe børn.

Indledning.

Målet for denne gruppe er at fokusere på farverne, redskaberne, og ansigtet i selve aktiviteten.

Fokus ordene.

Rød, grøn, blå, lyse: blå, rød, gul og grøn. Orange, brun, hvid og sort. Pensel, maling og enkelte ansigts ord: Øjne næse mund, øre tænder, hår. se farvekort

Delmål:

At male et maleri af en konge eller en prinsesse, som faktisk er barnet selv med en krone.

Forforståelse:

  • Børnene skal se på fotos af børn som maler.
  • Børnene skal se på malerierne i HC Andersen.
  • Børnene skal se på kunst på Amalienborg og Charlottenborg.
  • Børnene har kendskab til at male i det kreative værksted.

Aktiviteten:

Vi har valgt at dele de 30 børn op i to grupper med to forskellige mål. Der udover deles børnene op i endnu mindre grupper. For den ene gruppe vil jeg tage udgangspunkt i de forskellige farver. Farverne kender de, men hvordan danner man nye farver ud fra de tre grundfarver? se farvekort

Derefter skal de tegne et ansigt, en prinsesse eller en konge ud fra deres eget ansigt, som de betragter i et spejl. Derefter skal de male deres ansigt med de blandede farver. Efter malerierne er tørre, skal de tegne ansigtet op med en sprittusch. Til sidst kan de tegne med fedtfarver.

Efterbearbejdelse:

Børnene skal fortælle andre børn om aktiviteten. Maleriet tages med i en samling, det betragtes, og der snakkes om farvekort, som børnene også har fået med hjem.

Nogle af børnene vil have malet før turene, og andre først efter. For nogen vil det være en forforståelse, og andre en efterbearbejdelse.

Pædagogens Evaluering for aktiviteten prinsesse/kongemaleri.

Alle 30 børn, har børn malet et maleri af sig selv som prinsesse/konge.

Beskrivelse af aktivitetens forløb:

Først brugte børnene meget tid på at betragte sit eget og hinandens ansigter i spejlet, ligesom de satte ord på.

Hvert barn har sit spejl, og desuden er der et stort fællesspejl. Derefter tegnede de deres ansigt op med blyant, øjenbryn, øjenvipper osv. Derefter maler de det tegnede ansigts hudfarve udfra 3 forskellige hudfarve valg. Derefter blander hvert barn farver ud fra de tre grundfarver: rød, gul og blå, samt hvid. Hvad sker der, hvis vi blander blå med gul, eller rød med gul eller alle tre grundfarver?

Jeg har lavet en stor plakat, en slags farvekort. Vi bruger igen tid på at betragte og snakke om farverne. Andre børn, som har været med i aktiviteten tidligere, kommer ind og fortæller, hvilke farver der kommer frem.

Da billedet var tørt skulle de på skift tegne maleriet op med sprittusch, og ordene blev igen gentaget.
Det mine kollegaer og jeg selv kan gøre efterfølgende for at følge op på fokus ordene i handleplanen, er at tage barnets færdige maleri, farvekort og ansigtskortene med i en samling. Disse midler kan man bruge på forskellig måder: sjove samtaler, alvorlige samtaler, udtryk og følelser samt sanserne.

I hele processen er fokus ordene blevet brugt på forskellige og sanse mæssige måder efterfulgt af opsamling og efterbearbejdelse i en samling.

Børnene syntes, at det var sjovt, der var et stort engagement, begejstring, udfordrene for alle. Man ser meget i aktiviteten, hvordan holder barnet på blyanten/penslen, hvordan er koncentrationen, kan barnet forstå en kollektiv besked og ikke mindst hvordan er sproget?

Vi har lavet en fotoserie af aktiviteten man tydelig ses hvordan børnene koncentrerer sig og arbejde med deres forestillingsbillede, spejlenes forskellige vinkel satte en naturlig eksperimentering i gang.

Ved at lære nogle basale tekniker går børnene selv i gang på staffelierne og kan med deres egne forestillingsbilleder skabe et deres egen læring.

Har du haft glæde af indlægget her eller har du nogen spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder eller hent vores RSS feed til din news reader.
mar 10, 2012 | Kategori: Læringsguide | Kommentarer: 0 | Tags: , , , ,

 

Skriv en kommentar