Hvordan bruger vi naturen

Hvad kan naturen som pædagogisk redskab?

  • Både personlige,sproglige og sociale kompetencer styrkes
  • Udvikler børnenes fantasi og nysgerrighed. En gren bliver pludselig til et fly eller en skyder.
  • Med mindre larm og mere plads, er naturen den perfekte ramme for fordybelse
  • Naturen giver rum til at lege med færre konflikter.

Konkrete eksempler
Fange insekter: Dette kan ske i en skov eller på legepladsen. Det vigtige er ikke at den voksne ved alt om dyrene, men at den voksne kan undre sig sammen med børnene.

Eks. Jeg sad med en dreng og så på nogle snegle, vi havde fundet. Den ene snegl trak sig pludselig ind i huset men kom straks ud igen. “Gad vide hvad den skulle inde i sit hus?”, sagde jeg til drengen. Han blev stille et stykke tid og svarede så: “det kan være, at den var inde og skifte tøj”.
Ja, hvem ved?

Den voksne skal skærpe børnenes nysgerrighed og lyst til at finde ud af mere om dyrene.
Jeg har oplevet en stor interesse hos børnene, når vi har fundet et dyr, og derefter prøver at slå det op i vores insektbog. Bøgerne er købt til at blive brugt ude, og børnene bliver ofte grebet af at finde et billede i bogen af de dyr vi finder.

En sanseoplevelse.Vi brugte et par timer på at grave regnorme og lægge dem i en bakke med jord. I starten var nogle af børnene lidt forsigtige med ikke at få jord på fingrene, men snart gravede alle ivrigt. Vi samlede ormene og prøvede at holde en hel håndfuld orme. I starten ville kun de mest modige prøve, men så efterhånden flere og flere. Dette var tydeligvis en ny sanseoplevelse.

Selvtillid. En gruppe børn gik hver fredag i en periode på tur i naturen. Vi var hver gang udrustet med opslagsbøger skovle mm. På disse ture fandt vi mange sjove dyr, som vi ofte slog op i bøgerne. Vi så her en udvikling hos to stille og forsigtige piger. De begyndte at snakke om alt hvad vi så på turene, og de blev meget grebet af at finde dyr, svampe mm. En dag tog de hinanden i hånden, og med en opslagsbog under armen, gik de ud i marken, for at finde dyr på egen hånd.

Motoriske udfordringer. Nogle gange er det ikke meget, der skal til for at give børnene nye oplevelser og udfordringer. Hvorfor gå på asfaltvejen hele vejen til skoven, når man kan gå igennem marken med det høje græs? At gå op og ned af bakker, igennem krat , græs eller den høje sne er sjovt og styrker både fysiske og motoriske udvikling.

Har du haft glæde af indlægget her eller har du nogen spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder eller hent vores RSS feed til din news reader.

 

Skriv en kommentar