Hvordan kan man gennem eventyret arbejde med sproglig læring?

I denne læringsguide vil vi anvise vores metode til at arbejde med eventyr.

Eventyret er en god inspiration til aktiviteter, og det er samtidig vores metode til at skabe en hverdag med sammenhæng og mening for både børn og voksne.

I H.C. Andersen Sprogcenter bruger vi eventyret som udgangspunkt i vores aktiviteter, dels fordi vi hedder H.C. Andersen og dels fordi det forpligtiger på en anden måde end hvis vi bare kaldte os for sprogcenter.
En anden grund til at tage udgangspunkt i eventyret i sprogcenteret er, at når man samler børn fra forskellige kulturer, så er det en god måde at skabe en fælles betydningsramme for børn og voksne at agere ud fra, og at bygge fælles lege og legemiljøer op på.

Børnene i H. C. Andersen Sprogcenter har ikke altid de erfaringer med den virkelighed, der skal til for at kunne forstå hele eventyret.
For os som personale går det derfor ud på at give børnene nye erfaringer, der kan give børnene en bedre forståelse for eventyret og omvendt at bruge eventyret til at forstå virkeligheden bedre.
Eventyret sætter gang i børns indre billeddannelse.
Når børnene udtrykker deres indre billeder i ord, tegninger eller handlinger, har vi som personale et udgangspunkt for at arbejde med deres sprog.

Eventyret bliver bruget, fordi det i sin grundform er en klassisk fortælling.
Fortællinger er en af de vigtigste grundpiller i sprogarbejdet, idet vi ved at skabe vores fælles imaginære verden ud fra eventyret, får skabt muligheder for at bygge bro over til børnenes indre billeder. Først herfra kan vi skabe læring, idet vi igennem børnenes indre billeddannelser samler børnenes sanser.
Eventyret bruges som metode.
Vi finder mål og fokusord. Vi laver en brainstorm, og udarbejder derefter en handleplan, som vi derefter udvikler til læringsguide.
Vi har været optaget af at styrke det kreative. Ved at sprede eventyret ud i nogle forskellige aktiviteter, sker der hurtigt et spil mellem voksne og børn, hvor forestillingsbillederne tager fat.

Personalet har ofte en større iderigdom end der kan rummes inden for et 10 ugers forløb, som der er i sprogcentret.
Vi bruger en “mindmap” model, som vi kalder en “sol”.
Modellen er meget hurtig at bruge, idet personalet hurtigt kommer med mange ideer, hvor det til sidst er nødvendigt at vælge mellem forslagene.

Eksempel på Sol:

sol læringsguide

Vi sætter eventyret i centrum og lader solen stråle ud med alle mulige aktiviteter, der alle tager udgangspunkt i det valgte eventyr.
Hvad vi laver og hvordan vi arbejder i de forskellige aktiviteter med eventyret, kan med fordel læses: Se de øvrige læringsguider.

Har du haft glæde af indlægget her eller har du nogen spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder eller hent vores RSS feed til din news reader.
mar 10, 2012 | Kategori: Læringsguide | Kommentarer: 1 | Tags: , , , ,

 

One Response to “Hvordan kan man gennem eventyret arbejde med sproglig læring?”


  1. sanaa ghannoum says:

    hej jeg hedder sanaa for mang år siden var jeg hos jer som praktikant
    jeg kunne lide iden med jeres sprogcenter og siden da drømte jeg at lave det samme projekt men i arabisk land ( egypten) og nu fra et år siden har jeg lavet min egen brørnehave og jeg arbejder lige pracis efter jeres metod
    tak jeg har læret mange god ting fra jer
    mvh. sanaa ghannoum

Skriv en kommentar